Michiel Kempen

Michiel Kempen

UNIZO Limburg begeleidt samen met StudentStartUP student-ondernemers

December 3, 2016

Steeds meer studenten starten tijdens hun studies een eigen zaak en zetten die na hun studies ook voort. Om de student-ondernemers en recent afgestudeerde ondernemers nog beter te begeleiden, werkt ondernemersorganisatie UNIZO Limburg samen met de Universiteit Hasselt en Hogeschool PXL. “We hebben 16 student-ondernemers samengebracht met enkele andere beginnende ondernemers in een werkgroep. Op die manier versterken we de student-ondernemers in de opstartperiode van hun onderneming”, zegt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Limburg.

“Een van de sterktes van dit traject is de mogelijkheid tot ervaringsuitwisseling. Bovendien worden de student-ondernemers letterlijk geïntegreerd met andere ondernemers. Ze zitten niet meer in hun, min of meer, veilige schoolomgeving. Op die manier versterken onderwijs en economie elkaar”, zegt Lodewyckx.

Samenwerking brengt onderwijs en ondernemen dichter bij elkaar

"Het doel van StudentStartUP is om studenten zo dicht mogelijk bij de realiteit van het ondernemerschap te brengen. Door de samenwerking met UNIZO, waar de ondersteuning van ondernemers core-business is, bevinden onze studenten zich in het ideale biotoop om hun zakelijke competenties verder te ontwikkelen," aldus Piet Pauwels, decaan Bedrijfseconomische wetenschappen UHasselt.

"UNIZO is al jaar en dag een trouwe partner in het ondernemerschapsverhaal dat we binnen Hogeschool PXL samen met Universiteit Hasselt willen schrijven. StudentStartUP is daar het bewijs van," vult Jean-Pierre Segers, departementshoofd PXL Business verder aan.

Student-ondernemers getuigen

Bjorn Engels studeert marketing aan PXL en combineert zijn studie met het ondernemerschap als digital marketeer en webdesigner. Bjorn stelt: "Dankzij StudentStartUP heb ik mijn ondernemerschap concreter vorm kunnen geven; ze hebben me geleerd mijn idee goed uit te werken. Bovendien weet ik nu dat af en toe tegen de spreekwoordelijke muur oplopen niet zo erg is, als je er maar uit leert!"

Michiel Kempen is IT student aan de UHasselt. Als ondernemer is hij eventfotograaf en ontwikkelt hij grootschalige webapplicaties: "Ik vind het heel goed dat UHasselt via de gratis dienstverlening van StudentStartUP de goesting om te ondernemen en het starten van een eigen zaak ondersteunt. Als student-ondernemer is het niet altijd evident om snel en efficiënt je weg vinden in het doolhof van diverse organisaties die starters begeleiden en adviseren. Enige hulp bij die zoektocht is dan ook heel welkom."

4 op 10 jongeren denkt aan eigen zaak

Uit een rondvraag van UNIZO blijkt dat maar liefst 4 op 10 jongeren van 16 tot 18 jaar denkt aan een eigen zaak. Vandaag zijn er al meer dan 5000 jongeren in heel Vlaanderen die naast hun studies, een eigen onderneming hebben. Dat gaat van kleine bijverdiensten tot heuse ondernemingen die internationaal actief zijn. Heel wat student-ondernemers hebben meer dan potentieel om uit te groeien tot ‘volwaardige’ ondernemers. Maar als student-ondernemer is er heel wat doorzettingsvermogen en discipline nodig om studies met ondernemerschap te combineren.